Опис виконуваних і виконаних проектів відділу ТМПТ

Тунельні сушильні установки

ТФ4, СЗР, ТФ2

Стрічкові сушильні установки

АГСО, СЛР

1-1 1-2

Продуктивність за випареною вологою:

90…550 кг/год

Продуктивність за випареною вологою:

800…1100 кг/год

Теплонасосна сушильна установка

1-3 Продуктивність за випареною вологою:

4,2…5 кг/год

Технологічна лінія

з переробки бананів та ананасів на сушену продукцію у В’єтнамі

ТГ до сушильної установки, що працює з використанням ТН

1-4

Технічні характеристики лінії:

Продуктивність, т/год

по сировині 0,55…0,6

по сухому продукту 0,092…0,1

по харчовому порошку 0,064…0,07

Встановлена потужність, кВт 80…85

Споживання палива, т/год 0,11…0,12

Виробничі площі, м2 360

Ділянка завантаження сировини і вивантаження висушеного матеріалу

1-5 1-7

 

Технологічні лінії з тунельними і стрічковими сушарками

Технічні характеристики технологічних ліній з використанням тунельних і стрічкових сушильних установок продуктивністю від 0,1 до 1,2 т/год по рослинній сировині з можливими джерелами нагріву теплоносія парою, рідким паливом, газом чи біомасою.

1-8

 

Барабанна сушарка для сушіння мінеральних добрив

Виконаний розрахунок процесу зневоднення мінеральних добрив в барабанній сушарці, визначена теплова потужність та параметри джерела сушильного агенту, створена технологічна схема процесу сушіння. Відповідно до технологічної схеми підібране обладнання – барабанна сушарка та системи видалення сушильного агента, виконана загальна компоновка обладнання. В якості джерела сушильного агента використаний теплогенератор, який працює на деревинному паливі.

Впроваджена на підприємстві ТОВ «ОРІЙ» м. Березань(грудень 2013 р.)

Продуктивність сушарки по вологій сировині – 5000 кг/год.

Сировина – гранули з попелу лушпиння соняшника.

Питома витрата тепла – 5547,318 кДж/кг

 

Теплогенератор на паливі рослинного походження

Теплогенератор працює на деревинному паливі (трісці та гранулах) і має можливість застосування крупнокускового палива (деревини та ін.). Процес спалювання палива двостадійний – в затисненому шарі та в струменевому потоці в режимі самозаймання; має високу екологічність. Не має аналогів.

Теплогенератор виконаний з трьох блоків: блоку допалювання та змішування (топка) та двох перетопків тепловою потужністю 350 кВт кожний. Перетопки, в зв’язку з особливостями їх роботи, включають в свій склад: бункери для дрібнофракційного палива (тріски та гранул), накопичувач дрібнофракційного палива, завантажувальний пристрій крупнокускового палива та топкові пристрої затисненого шару.

Впроваджений: 1) в технологічному процесі сушіння мінеральних добрив в барабанній сушарці, як джерело сушильного агента, на підприємстві ТОВ «ОРІЙ», має теплову потужність 0,7 МВт (Україна, м. Березань); 2) в технологічному процесі сушіння піску в барабанній сушарці на  підприємстві ТОВ «ВКП» Нотехс», має теплову потужність 0,3 МВт (Україна, м. Суми)

 

Твердопаливний пальниковий пристрій затисненого шару

Призначений для спалювання твердого альтернативного палива: різних марок вугілля, відходів переробки продуктів сільського господарства, деревообробної промисловості та штучного палива – гранул та брикетів.

Може бути використаний для створення котельних агрегатів та теплогенераторів, а також для переводу котлів печей сушарок, працюючих на природньому газі, з метою його заміщення альтернативним паливом.

 

 

Пальниковий пристрій
для спалювання твердого, рідкого та газоподібного палив

 за методом термохімічної обробки

 Пальниковий пристрій призначений для роботи на котлах та теплогенераторах. В пальниковому пристрої спалюються: дрібнофракційне тверде паливо – різне вугілля, відходи промисловості та переробки продуктів сільського господарства (лузга гречки, вівса, проса, рису, лушпиння, соняшника, арахісу, фісташки, полова, тирса та інше); рідке паливо – від легкого до мазуту та водопаливні емульсії (в тому числі з вуглеводнів техногенного походження); газоподібне – природний та промислові гази.

Спалювання палив здійснюється в режимі самозаймання, який забезпечується підігрівом палива до температури самозаймання високотемпературними продуктами згоряння додаткового палива: рідкого або газоподібного. Витрата додаткового палива складає 1 – 6 % від загальної витрати палива в пальниковому пристрої залежно від виду палива.

Технічні характеристики:

Повнота згоряння палива – до 1,0.

Теплова потужність – від 0,8 до 10 МВт.

При роботі на природному газі дозволяє отримати у викидових газах вміст оксиду вуглецю – 0,0025 – 0,0075 %,оксидів азоту 127 – 140 мг/м3

 

 

Теплотехнологія переробки торфу та біомаси
на композиційне паливо з екстракцією гумінових
речовин

Вперше в світі розроблена технологія переробки торфу на добрива і паливо (Патенти України на винахід: № 116663 та № 117651). Ліцензія на технологію продана у Соціалістичну Республіку В’єтнам.

Технологія передбачає інтегрування технології екстракції гумінових речовин з торфу у виробничий цикл торфобрикетного заводу для виробництва композиційного біопалива. Вилучена гумусова складова компенсується внесенням в паливо рослинної біомаси до 40 %.

Переваги використання гуматів в аграрному секторі:

  • підвищення врожайності від 50 до 250 %;
  • активізує обмін речовин в живих організмах;
  • в складі комплексних добрив у 1,5 – 2 рази збільшує врожай зернових і рослинних культур, а також водоростей.

Продуктивність:

– за композиційним паливом 1т/годину;

– за розчином гумату натрія 9 т/годину.

Продукція:

– композиційні паливні торфобрикети;

– розчин гумату натрія до 10% сух. реч

Теплотехнічні  характеристики композиційного брикету: тиск пресування 80-100 МПа; вологість 12 %; торф’яної складової 60 %; вміст залишку після екстракції 30 %; міцність на згин 5,5 MПа; зольність 10 %; теплота згоряння 17 МДж/кг.

 

 

Технологічні лінії одержання гранульованого композиційного палива

1-15

1 – бункер; 2, 6, 17, 18– транспортер; 3 – змішувач; 4 – камера горіння ; 5 – бункер теплогенератора; 7 – сушарка барабанна; 9, 25 – циклон; 10 – димосос; 11 – димова труба; 12 – шлюзовий затвор; 13 – розподілювач потоку; 14 – молоткова дробарка; 15,16 – циклон; 19 – бункер гранулятора; 20 – живильник шнековий; 21 – зволожувач; 22 – прес – гранулятор, 23, 27 – норія; 24 – колонка охолоджувальна; 26 – сепаратор; 28 – бункер готової продукції; 29 – ваги.

 

 

Технології теплохолодопостачання промислових і комунальних підприємств на основі сорбційних і парокомпресійних термотрансформаторів та утилізації низькопотенційних вторинних і відновлюваних джерел енергії

Підключене навантаження гарячого водопостачання Q = 1,24 Гкал/год

Кількість споживачів – 4401 чол.

Джерело низькопотенційного тепла – каналізаційні стічні води,

Теплових насосів – 2 од.; Тип – Carrier 30HXC 080-375

Коефіцієнт перетворення – до 3,6

1-16

 

Модульна установка виробництва базальтової
безперервної комплексної нитки

 Створено та введено в промислову підконтрольну експлуатацію (спільно з Чернівецьким заводом теплоізоляційних матеріалів) дослідно-промисловий зразок нового енергоефективного агрегату другого покоління з виробництва базальтового супертонкого волокна за дуплекс-технологією. 

 

 

Сухі пайки гарячого харчування для військовослужбовців

Розроблені спеціальні сухі пайки швидкого приготування гарячого харчування для забезпечення Збройних сил України. Вони складаються з натуральних харчових порошків без хімічних домішок, отриманих методом конвективного сушіння та містять вітаміни, макро- і мікроелементи, ферменти, які підвищують їхню біологічну цінність і мають яскраво виражені функціональні (антиоксидантні, фолатовмісні, пребіотичні та фітоестрогенні) властивості, нормалізують обмін речовин і підсилюють захисні функції організму.

На основі таких продуктів готуються перші, другі та треті обідні страви: супи, картопляне та овочеве пюре, каші, м’ясні продукти, киселі, десерти та інше. Вони представляють собою попередньо підготовлені (з дотриманням всіх смакових якостей) порошкоподібні компактні суміші з довготривалим терміном зберігання. Час приготування таких продуктів – 3-5 хв, що особливо важливо в екстремальних ситуаціях. При відновлюванні (додавання окропу до сухої суміші) об’єм збільшується в 7-8 разів. Рекомендується як для індивідуального, так і для громадського харчування.

Визначення хімічного складу та контролю якості нативної сировини і кінцевої продукції проводиться у фізико-хімічній лабораторії відділу.

Розроблені спеціальні сухі пайки швидкого приготування гарячого харчування для забезпечення Збройних сил України. Вони складаються з натуральних харчових порошків без хімічних домішок, отриманих методом конвективного сушіння та містять вітаміни, макро- і мікроелементи, ферменти, які підвищують їхню біологічну цінність і мають яскраво виражені функціональні (антиоксидантні, фолатовмісні, пребіотичні та фітоестрогенні) властивості, нормалізують обмін речовин і підсилюють захисні функції організму.

На основі таких продуктів готуються перші, другі та треті обідні страви: супи, картопляне та овочеве пюре, каші, м’ясні продукти, киселі, десерти та інше. Вони представляють собою попередньо підготовлені (з дотриманням всіх смакових якостей) порошкоподібні компактні суміші з довготривалим терміном зберігання. Час приготування таких продуктів – 3-5 хв, що особливо важливо в екстремальних ситуаціях. При відновлюванні (додавання окропу до сухої суміші) об’єм збільшується в 7-8 разів. Рекомендується як для індивідуального, так і для громадського харчування.

Визначення хімічного складу та контролю якості нативної сировини і кінцевої продукції проводиться у фізико-хімічній лабораторії відділу.

Розроблено індивідуальний раціон харчування з розрахунку на добу, з енергетичною цінністю 3600-3800 ккал (ккал можуть бути збільшені або зменшені в залежності від потреб) та вагою від 400 до 935 г (вага та комплектація спеціального сухого пайка залежить від індивідуальних потреб, завдань і довготривалості по часу їх виконання).

При потребі можлива швидка організація виробництва продуктів швидкого приготування в необхідній кількості.

Актуальність технології була висвітлена у вітчизняних засобах інформації, продукція представляється на міжнародних виставках в Україні.

Пайки апробовані бійцями 72-ї механізованої та 95-ї аеромобільних бригад, які високо оцінили якість і поживність запропонованих їм страв. Пайки виставлялись на ознайомлення президенту України і Генеральному Штабу Збройних сил України на бронетанковому полігоні і теж отримали позитивну оцінку. Їх високу якість підтверджено 31.01.2015 року заявою речника АТО А. Лисенка на брифінгу по телебаченню. Актуальність основних напрямків роботи висвітлена у засобах масової інформації, зокрема журнали Forbes №8: «Як Україна може забезпечити армію «космічною» їжею»; у газеті «Світ» №45-46 (грудень 2014) «Українські кіборги дякують науковцям за інноваційний борщ!»; у журналі «Віче» №1, (січень 2015) «Інноваційний сухпайок»; у газеті «Урядовий кур’єр» (16 січня  2015) «Обід для «Кіборга». У циклі передач «Золотий запас України» на каналі БТБ показано інтерв’ю головних розробників пайків, яке має високий рейтинг. Ця розробка серед висвітлених наукових робіт для Зройних сил України на каналі БТБ в циклі «Золотий запас України» зайняла перше місце.

1-10

Перші страви швидкого приготування – борщ з м’ясом.

 

 

 

Презентація сухих пайків Президенту України

та Генеральному Штабу Збройних сил України

на бронетанковому полігоні

 

 

 

 

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВИХ ЧИПСІВ

Фруктово-овочеві чипси – новий натуральний десертний продукт рекомендований фахівцями для оздоровчого і дієтичного харчування. За своєю структурою це хрусткі пластинки, висушені до низької залишкової вологості з вираженим природним смаком і кольором, властивим вихідній сировині.

Переваги фруктово-овочевих чипсів:

  • відсутність процесу обсмаження, завдяки чому виключено наявність холестерину, канцерогенів тощо;
  • збереження кольорової і смакової гами вихідної сировини, поживної цінності і біологічних властивостей сировини;
  • низька калорійність;
  • зручність вживання;
  • тривалість зберігання.

В основу технології виробництва фруктово-овочевих чипсів покладено метод конвективного сушіння попередньо підготовленої сировини в режимах багатостадійного зневоднення, що забезпечує скорочення енерговитрат при виробництві до 20 % та зниження собівартості до 15 %.

На відміну від світових розробок, технологія передбачає одержання натуральних чипсів без штучних консервантів та наповнювачів з максимальним ступенем збереження природного фітокомплексу сировини, відновлюваність яких на 25…30 % вища за існуючі аналоги.

Технологію захищено 10 патентами України, розроблено технологічну інструкцію на виробництво та затверджено Укрметртестстандартом ТУ У 10.3-05417118-053:2016 „Чипси фруктові, овочеві”. Фінансова підтримка для широкого впровадження технології і налагодження вітчизняного промислового виробництва сприятиме збільшенню вітчизняних конкурентоспроможних натуральних екологічно чистих фруктово-овочевих чипсів для реалізації на національному і міжнародному ринках.

Щоденне вживання чипсів задовольняє потреби організму в натуральних вітамінах, мікроелементах та інших життєво важливих речовинах, що знаходяться в збалансованому і гармонійному поєднанні.

Чипси з яблук, моркви, хурми.

 

Комерційні пропозиції відділу ТМПТ

  • Дослідження динаміки і кінетики процесів сушіння різних матеріалів. Визначення теплофізичних, фізико-хімічних властивостей колоїдних капілярно-пористих матеріалів (ККПМ).
  • Дослідження стану води (вільна, зв’язана) в ККПМ.
  • Визначення теплоти кристалізації та плавлення, температури склування в ККПМ.
  • Визначення питомої теплоємності в інтервалах температури (-150÷500°С) та вологості (0÷99 %) ККПМ.
  • Дослідження властивостей теплоакумулюючих матеріалів з фазовим переходом та процесів теплообміну при плавленні та кристалізації.
  • Дослідження процесів термічного розкладання різних видів твердого біопалива та розробка способів підвищення його теплотехнічних характеристик.
  • Розробка та удосконалення теплових схем когенераційних і комбінованих когенераційно-теплонасосних установок.
  • Підготовка технічних завдань і проектних рішень для заводів відповідно до визначених напрямів робіт.
  • Виготовляємо конструкторську документацію на сушильне устаткування; є можливість його виготовити.
  • Здійснюємо шефмонтаж обладнання технологічної лінії заводу.
  • Проводимо пуско-налагоджувальні роботи.
  • Напрацьовуємо дослідні партії продукції.
返回顶部