Опис виконуваних і виконаних проектів відділу ТМПТ
Тунельні сушильні установки ТФ4, СЗР, ТФ2 |
Стрічкові сушильні установки АГСО, СЛР |
Продуктивність за випареною вологою: 90…550 кг/год |
Продуктивність за випареною вологою: 800…1100 кг/год |
Теплонасосна сушильна установка
Продуктивність за випареною вологою:
4,2…5 кг/год |
Технологічна лінія
з переробки бананів та ананасів на сушену продукцію у В’єтнамі
ТГ до сушильної установки, що працює з використанням ТН
Технічні характеристики лінії: Продуктивність, т/год по сировині 0,55…0,6 по сухому продукту 0,092…0,1 по харчовому порошку 0,064…0,07 Встановлена потужність, кВт 80…85 Споживання палива, т/год 0,11…0,12 Виробничі площі, м2 360 |
Ділянка завантаження сировини і вивантаження висушеного матеріалу
Технологічні лінії з тунельними і стрічковими сушарками
Технічні характеристики технологічних ліній з використанням тунельних і стрічкових сушильних установок продуктивністю від 0,1 до 1,2 т/год по рослинній сировині з можливими джерелами нагріву теплоносія парою, рідким паливом, газом чи біомасою.
Барабанна сушарка для сушіння мінеральних добрив
Теплогенератор на паливі рослинного походження
Теплогенератор працює на деревинному паливі (трісці та гранулах) і має можливість застосування крупнокускового палива (деревини та ін.). Процес спалювання палива двостадійний – в затисненому шарі та в струменевому потоці в режимі самозаймання; має високу екологічність. Не має аналогів.
Теплогенератор виконаний з трьох блоків: блоку допалювання та змішування (топка) та двох перетопків тепловою потужністю 350 кВт кожний. Перетопки, в зв’язку з особливостями їх роботи, включають в свій склад: бункери для дрібнофракційного палива (тріски та гранул), накопичувач дрібнофракційного палива, завантажувальний пристрій крупнокускового палива та топкові пристрої затисненого шару.
Впроваджений: 1) в технологічному процесі сушіння мінеральних добрив в барабанній сушарці, як джерело сушильного агента, на підприємстві ТОВ «ОРІЙ», має теплову потужність 0,7 МВт (Україна, м. Березань); 2) в технологічному процесі сушіння піску в барабанній сушарці на підприємстві ТОВ «ВКП» Нотехс», має теплову потужність 0,3 МВт (Україна, м. Суми)
Твердопаливний пальниковий пристрій затисненого шару
Призначений для спалювання твердого альтернативного палива: різних марок вугілля, відходів переробки продуктів сільського господарства, деревообробної промисловості та штучного палива – гранул та брикетів.
Може бути використаний для створення котельних агрегатів та теплогенераторів, а також для переводу котлів печей сушарок, працюючих на природньому газі, з метою його заміщення альтернативним паливом.
Пальниковий пристрій
для спалювання твердого, рідкого та газоподібного палив
за методом термохімічної обробки
Пальниковий пристрій призначений для роботи на котлах та теплогенераторах. В пальниковому пристрої спалюються: дрібнофракційне тверде паливо – різне вугілля, відходи промисловості та переробки продуктів сільського господарства (лузга гречки, вівса, проса, рису, лушпиння, соняшника, арахісу, фісташки, полова, тирса та інше); рідке паливо – від легкого до мазуту та водопаливні емульсії (в тому числі з вуглеводнів техногенного походження); газоподібне – природний та промислові гази.
Спалювання палив здійснюється в режимі самозаймання, який забезпечується підігрівом палива до температури самозаймання високотемпературними продуктами згоряння додаткового палива: рідкого або газоподібного. Витрата додаткового палива складає 1 – 6 % від загальної витрати палива в пальниковому пристрої залежно від виду палива.
Технічні характеристики:
Повнота згоряння палива – до 1,0.
Теплова потужність – від 0,8 до 10 МВт.
При роботі на природному газі дозволяє отримати у викидових газах вміст оксиду вуглецю – 0,0025 – 0,0075 %,оксидів азоту 127 – 140 мг/м3
Теплотехнологія переробки торфу та біомаси
на композиційне паливо з екстракцією гумінових речовин
Вперше в світі розроблена технологія переробки торфу на добрива і паливо (Патенти України на винахід: № 116663 та № 117651). Ліцензія на технологію продана у Соціалістичну Республіку В’єтнам.
Продукція: – композиційні паливні торфобрикети; – розчин гумату натрія до 10% сух. реч |
Теплотехнічні характеристики композиційного брикету: тиск пресування 80-100 МПа; вологість 12 %; торф’яної складової 60 %; вміст залишку після екстракції 30 %; міцність на згин 5,5 MПа; зольність 10 %; теплота згоряння 17 МДж/кг.
Технологічні лінії одержання гранульованого композиційного палива
1 – бункер; 2, 6, 17, 18– транспортер; 3 – змішувач; 4 – камера горіння ; 5 – бункер теплогенератора; 7 – сушарка барабанна; 9, 25 – циклон; 10 – димосос; 11 – димова труба; 12 – шлюзовий затвор; 13 – розподілювач потоку; 14 – молоткова дробарка; 15,16 – циклон; 19 – бункер гранулятора; 20 – живильник шнековий; 21 – зволожувач; 22 – прес – гранулятор, 23, 27 – норія; 24 – колонка охолоджувальна; 26 – сепаратор; 28 – бункер готової продукції; 29 – ваги. |
Технології теплохолодопостачання промислових і комунальних підприємств на основі сорбційних і парокомпресійних термотрансформаторів та утилізації низькопотенційних вторинних і відновлюваних джерел енергії
Підключене навантаження гарячого водопостачання Q = 1,24 Гкал/год
Кількість споживачів – 4401 чол.
Джерело низькопотенційного тепла – каналізаційні стічні води,
Теплових насосів – 2 од.; Тип – Carrier 30HXC 080-375
Коефіцієнт перетворення – до 3,6
Модульна установка виробництва базальтової
безперервної комплексної нитки
Створено та введено в промислову підконтрольну експлуатацію (спільно з Чернівецьким заводом теплоізоляційних матеріалів) дослідно-промисловий зразок нового енергоефективного агрегату другого покоління з виробництва базальтового супертонкого волокна за дуплекс-технологією.
Сухі пайки гарячого харчування для військовослужбовців
Розроблені спеціальні сухі пайки швидкого приготування гарячого харчування для забезпечення Збройних сил України. Вони складаються з натуральних харчових порошків без хімічних домішок, отриманих методом конвективного сушіння та містять вітаміни, макро- і мікроелементи, ферменти, які підвищують їхню біологічну цінність і мають яскраво виражені функціональні (антиоксидантні, фолатовмісні, пребіотичні та фітоестрогенні) властивості, нормалізують обмін речовин і підсилюють захисні функції організму.
На основі таких продуктів готуються перші, другі та треті обідні страви: супи, картопляне та овочеве пюре, каші, м’ясні продукти, киселі, десерти та інше. Вони представляють собою попередньо підготовлені (з дотриманням всіх смакових якостей) порошкоподібні компактні суміші з довготривалим терміном зберігання. Час приготування таких продуктів – 3-5 хв, що особливо важливо в екстремальних ситуаціях. При відновлюванні (додавання окропу до сухої суміші) об’єм збільшується в 7-8 разів. Рекомендується як для індивідуального, так і для громадського харчування.
Визначення хімічного складу та контролю якості нативної сировини і кінцевої продукції проводиться у фізико-хімічній лабораторії відділу.
Розроблені спеціальні сухі пайки швидкого приготування гарячого харчування для забезпечення Збройних сил України. Вони складаються з натуральних харчових порошків без хімічних домішок, отриманих методом конвективного сушіння та містять вітаміни, макро- і мікроелементи, ферменти, які підвищують їхню біологічну цінність і мають яскраво виражені функціональні (антиоксидантні, фолатовмісні, пребіотичні та фітоестрогенні) властивості, нормалізують обмін речовин і підсилюють захисні функції організму.
На основі таких продуктів готуються перші, другі та треті обідні страви: супи, картопляне та овочеве пюре, каші, м’ясні продукти, киселі, десерти та інше. Вони представляють собою попередньо підготовлені (з дотриманням всіх смакових якостей) порошкоподібні компактні суміші з довготривалим терміном зберігання. Час приготування таких продуктів – 3-5 хв, що особливо важливо в екстремальних ситуаціях. При відновлюванні (додавання окропу до сухої суміші) об’єм збільшується в 7-8 разів. Рекомендується як для індивідуального, так і для громадського харчування.
Визначення хімічного складу та контролю якості нативної сировини і кінцевої продукції проводиться у фізико-хімічній лабораторії відділу.
Розроблено індивідуальний раціон харчування з розрахунку на добу, з енергетичною цінністю 3600-3800 ккал (ккал можуть бути збільшені або зменшені в залежності від потреб) та вагою від 400 до 935 г (вага та комплектація спеціального сухого пайка залежить від індивідуальних потреб, завдань і довготривалості по часу їх виконання).
При потребі можлива швидка організація виробництва продуктів швидкого приготування в необхідній кількості.
Актуальність технології була висвітлена у вітчизняних засобах інформації, продукція представляється на міжнародних виставках в Україні.
Пайки апробовані бійцями 72-ї механізованої та 95-ї аеромобільних бригад, які високо оцінили якість і поживність запропонованих їм страв. Пайки виставлялись на ознайомлення президенту України і Генеральному Штабу Збройних сил України на бронетанковому полігоні і теж отримали позитивну оцінку. Їх високу якість підтверджено 31.01.2015 року заявою речника АТО А. Лисенка на брифінгу по телебаченню. Актуальність основних напрямків роботи висвітлена у засобах масової інформації, зокрема журнали Forbes №8: «Як Україна може забезпечити армію «космічною» їжею»; у газеті «Світ» №45-46 (грудень 2014) «Українські кіборги дякують науковцям за інноваційний борщ!»; у журналі «Віче» №1, (січень 2015) «Інноваційний сухпайок»; у газеті «Урядовий кур’єр» (16 січня 2015) «Обід для «Кіборга». У циклі передач «Золотий запас України» на каналі БТБ показано інтерв’ю головних розробників пайків, яке має високий рейтинг. Ця розробка серед висвітлених наукових робіт для Зройних сил України на каналі БТБ в циклі «Золотий запас України» зайняла перше місце.
Перші страви швидкого приготування – борщ з м’ясом.
Презентація сухих пайків Президенту України
та Генеральному Штабу Збройних сил України
на бронетанковому полігоні
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВИХ ЧИПСІВ
Фруктово-овочеві чипси – новий натуральний десертний продукт рекомендований фахівцями для оздоровчого і дієтичного харчування. За своєю структурою це хрусткі пластинки, висушені до низької залишкової вологості з вираженим природним смаком і кольором, властивим вихідній сировині.
Переваги фруктово-овочевих чипсів:
- відсутність процесу обсмаження, завдяки чому виключено наявність холестерину, канцерогенів тощо;
- збереження кольорової і смакової гами вихідної сировини, поживної цінності і біологічних властивостей сировини;
- низька калорійність;
- зручність вживання;
- тривалість зберігання.
В основу технології виробництва фруктово-овочевих чипсів покладено метод конвективного сушіння попередньо підготовленої сировини в режимах багатостадійного зневоднення, що забезпечує скорочення енерговитрат при виробництві до 20 % та зниження собівартості до 15 %.
На відміну від світових розробок, технологія передбачає одержання натуральних чипсів без штучних консервантів та наповнювачів з максимальним ступенем збереження природного фітокомплексу сировини, відновлюваність яких на 25…30 % вища за існуючі аналоги.
Технологію захищено 10 патентами України, розроблено технологічну інструкцію на виробництво та затверджено Укрметртестстандартом ТУ У 10.3-05417118-053:2016 „Чипси фруктові, овочеві”. Фінансова підтримка для широкого впровадження технології і налагодження вітчизняного промислового виробництва сприятиме збільшенню вітчизняних конкурентоспроможних натуральних екологічно чистих фруктово-овочевих чипсів для реалізації на національному і міжнародному ринках.
Щоденне вживання чипсів задовольняє потреби організму в натуральних вітамінах, мікроелементах та інших життєво важливих речовинах, що знаходяться в збалансованому і гармонійному поєднанні.
Чипси з яблук, моркви, хурми.
Комерційні пропозиції відділу ТМПТ
- Дослідження динаміки і кінетики процесів сушіння різних матеріалів. Визначення теплофізичних, фізико-хімічних властивостей колоїдних капілярно-пористих матеріалів (ККПМ).
- Дослідження стану води (вільна, зв’язана) в ККПМ.
- Визначення теплоти кристалізації та плавлення, температури склування в ККПМ.
- Визначення питомої теплоємності в інтервалах температури (-150÷500°С) та вологості (0÷99 %) ККПМ.
- Дослідження властивостей теплоакумулюючих матеріалів з фазовим переходом та процесів теплообміну при плавленні та кристалізації.
- Дослідження процесів термічного розкладання різних видів твердого біопалива та розробка способів підвищення його теплотехнічних характеристик.
- Розробка та удосконалення теплових схем когенераційних і комбінованих когенераційно-теплонасосних установок.
- Підготовка технічних завдань і проектних рішень для заводів відповідно до визначених напрямів робіт.
- Виготовляємо конструкторську документацію на сушильне устаткування; є можливість його виготовити.
- Здійснюємо шефмонтаж обладнання технологічної лінії заводу.
- Проводимо пуско-налагоджувальні роботи.
- Напрацьовуємо дослідні партії продукції.